perjantai 29. marraskuuta 2013

Surfers Paradise and adventures of Triple K

Surffers Paradise on yksi osa Gold Coastia. Gold Coastiin kuuluu muita pienempiä keskusta-alueita Surfferin lisäksi. Myös nämä muut alueet ovat vierailun arvoisia, jos Gold Coastilla aikoo viipyä kauemmin.






Saavuimme Surfferin asemalle ja tapasimme K:n, ihanan suomitytön. Olimme suoraan kuin ylimmät ystävykset, jotka ovat aina tunteneet toisensa - hassu tunne! Pääsimme K:n luokse yöpymään 4 yöksi ilmaiseksi, joten ei tarvinnut huolehtia majoituksesta: kiiiiitos! Pääsimme siellä tutustumaan myös K:n kämppiksiin ja huippuihin ranskalaisiin muusikko Helpex tyyppeihin! Ensimmäisenä iltana Surfferilla päädyimme tulevaisuuden kantapubiimme Waxy's:iin ja vietimme siellä ikimuistoisen illan! Rakastuimme irkkupubin lämpimään tunnelmaan ensisilmäyksellä: livemusiikki ja avoimet, ystävälliset ihmiset! Suomalaiselle outo ilmiö on se, kun kaikki ihmiset pubissa keskustelevat keskenään ja jakavat kuulumisia. Kun istut pöytään, aina joku tulee ystävällisesti kyselemään, että mitä kuuluu ja kuka olet ja mitä teet... Tämän asenteen haluan raahata mukanani Suomeen! 





Tutustuimme ensimmäisenä iltanamme aussityyppiin, joka työskenteli kaivoksilla. Hän asuu Q1:ssä, australian korkeimmassa kerrostalossa. Katselee kuulemma valaiden hyppelyä juodessaan aamukahvia... Ilmeisesti kaivokset ovat Australiassa tosi iso juttu. Jos työskentelet kaivoksiin liittyvässä ammatissa, tienaat järkyttävän hyvää palkkaa. Muutenkin palkat Australiassa ovat naurettavan hyviä! Vaikka hintatasokin on korkea, korkeat palkat lievittävät tuskaa. :D

Neljän ensimmäisen yön jälkeen kokeilimme coachsurffausta ensimmäistä kertaa: ilmaista yöpymistä paikallisten sohvalla. Tämä oli kyllä huippu kokemus! Olimme kolme yötä kolmen opiskelijapojan sohvalla. Yksi jätkistä oli kreikasta, toinen saksasta ja kolmas espanjasta. Vietimme ensimmäisen illan punaviiniä siemaillen ja tutustuen heihin... talouskeskusteluunkin eksyimme, koska yksi jätkustä opiskeli samaa alaa minun (kirsin) kanssa. Näillä opiskelijoilla oli astetta hienompi opiskelijakämppä merinäköalalla, ulko-ja sisäaltaalla, tenniskentällä ja SAUNALLA. Ahhh! :) Oli mukava tutustua Gold Coastin opiskelijoihin. Jokainen heistä oli niin huippuja tyyppejä! :D Tämä tapaaminen sai aikaan halun lähteä tänne vaihtoon! Harmi, että opiskeleminen täällä on KALLISTA.



Eräs aussi, joka asuu samassa talossa ystävämme K:n kanssa, pitää säännöllisesti suurempia bileitä talossaan. Kun olimme olleet surfferilla noin viikon, hän pitikin suuret halloweenbileet. Oli huikeaa päästä ensimmäistä kertaa kunnon halloween bileisiin ja auttaa näiden koristeluissa!





Yövyimme neljä yötä coachsurffauksen jälkeen hostellissa, jonka aikana päätimme, että haluamme pysyä Surfferissa pidempään ja yrittää hommata täältä töitä ja asunnon. Asunnon kanssa olimme onnekkaita ja saimme heti vuokrahuoneen Chevron Islandilta, Surfferista. Kiitos Gumtreen... Seuraavan kuukauden ajan asumme siis yhdessä 33-vuotiaan surffiopettajan kanssa. Tässä vasta oiva esimerkki elämäntapasurffarista! Ihanan herttainen aussi, joka surffaa, opettaa surffausta ja kotonaan katsoo telkkarista surffausta... Eipä paljon rennompaa tapaa elää voi enää olla! Surffauksen ohessa armas kämppiksemme söi pikaruokaa ja nukkui... No worries.. :D



Kun saavuimme kämppään, kämppä oli KOHTUU sotkuinen... Meidän huoneemme oli aiemmin toiminut lähinnä varastona kaikille romuille... Hieman jännitti, miten pystymme elämään tässä kämpässä... Kun kirsi pyysi rättiä, jolla voisi pyyhkiä pöydän, herra ojensi vanhat shortsinsa. Kirsin ilme oli näkemisen arvoinen. Haha! Mutta siivosimme lopen asunnon yhdessä kämppiksemme kanssa ja asunnosta tuli ihanan kotoisa matala majamme. :) 

Piruilimme lopen kämppiksellemme myös aiheesta kokkaus... Kysyimme, tykkääkö hän kokata... Tämä piruilu sen takia, koska hänen kattilansa oli noitavainojen ajalta ja hänellä oli yksi haarukka. :) Ei kuulemma oikein tykkää... Yllätys! :D Keittiö muistuttikin enemmän varastotilaa kuin keittiötä... Muutaman kerran kokkasimmekin hänelle ja hän oli niin innoissaan kotiruoasta. Kun olimme lähdössä, hän voivotteli, että ei taida tulla syötyä enää niin monipuolisesti... :D Voi surffaria...

Opetimme hieman suomea kämppiksellemme... "Key toss" ja "hoo va / oo eh ta"... ja jotain muutakin... Ja olemme kertoneet asioita suomesta. Jotenkin hän on aina huvittunut tavoistamme. "Crazy finns..." Hän hymisee. :D Jostain syystä hänestä on myös todella huvittavaa imitoida suomalaista aksettiamme. Hän myös pitää meitä kenties joksenkin äänekkäinä... 

Tutustuimme kohtalaisen hyvin ihanaan kämppikseemme tämän kuukauden aikana. Vaikka välillä meillä meni hermot kämppiksemme piruiluun ja egoiluun, ystävystyimme hänen kanssaan ja oli kamala sanoa myöhemmin hyvästit matkamme jatkuessa. Saimme perustettua hänelle facebook-tilin, jota kautta sovimme pitävämme yhteyttä. Saa nähdä, miten hän pärjää naamakirjan kanssa... Raukka kun oli hieman käsi tekniikan kanssa... Haha! 

Asuimme surffiopettajan kanssa, joten pakkohan meidän oli mennä hänen surffitunnilleen! Surffaus oli haastavaa, mutta kummatkin meistä nousi seisomaan jo ensimmäisillä yrityksillä. Tällä surffikoululla oli hyvä tapa opettaa surffilaudalle nousu vaiheiden avulla. Surffikoulu takaakin, että nouset ekalla kerralla seisomaan tai saat rahasi takaisin.




Kävimme myös kämppiksemme kanssa ajamassa hänen jetskillä. Aluksi voisi ajatella, että jetskillä ajaminen on rentoa, ehkä vähän tylsääkin... Tätä se ei kuitenkaan ollut! Ainakaan, jos menet ajelemaan jetskillä surffarin kanssa. Hän veikin meidät hänen lempi surffipaikalleen ja kunnon surffiaaltoihin - hurjaa, mutta ihan sairaan hauskaa! Kaiken hauskinta oli se, että hän ei ollut ikinä tehnyt tätä ennen 3 ihmisen kanssa.. Heh.. Kaaduimme kerran ympäri jetskillä ja uutta vauhtia pitikin hakea rannalta saakka.. Ajoimme myös pitkin Surfferin jokea, jossa on kuulemma tosi paljon haita. Puristimme  niin lujaa kiinni toisistamme, ettemme varmasti putoa! Lopuksi saimme itsekin kokea ajelemista. Se oli tosi hauskaa! Kilpailua muiden jetskillä ajelevien kanssa sekä koittaen kikkailla pikkuaaltojen kanssa..




Satuimme menemään Surfersiin ehkä pahimpaan aikaan vuodesta, sillä olimme Surfferilla schooliesin aikaan. Schooliesit ovat viikon kestävä tapahtuma, kun aussit päättävät high schoolin. Koulun päättävät tulevat juhlimaan koulujen päätöstä lomakyliin... surfferilla ja byronilla bileet ovat isoimmat... Surfferilla tämä tapahtuma kestää kolme viikkoa, koska high school päättyy eri osissa Australiaa eri aikaan. Kaikki aussit puhuivat meille, että schooliesit tulevat ja tuhoavat koko Surferin. He aikoivat itse pysyä poissa kaupunkialueelta... Me olimme hieman epäileviä ja ajattelimme, että he vain liioittelevat. Täytyy kuitenkin myöntää, että kun schooliesit saapuivat, ymmärsimme, mistä paikalliset puhuivat. Kaupunkialue muostutti lähinnä teinejen festivaalialuetta ja uutisissa näytettiin riehuvia 17-18-vuotiaita räkäkännissä.



Gold coastiin kuuluu lukuisia ihania pikku kyliä. Teimmekin retken Currumbin Beachille, Currumbin Rockpoolseille ja Burleigh Headsiin. Kaikki olivat aivan mielettömiä paikkoja! Rockpoolseille matkasimme kämppiksemme kaverin kanssa.  Ajaessamme sinne, näimme myös tämän liikennemerkin, joten täytyihän sitä pysähtyä ottamaan pari kuvaa.. Heh.. Aussi taas hymisi tuttuun tapaan: 'finns :D'. 

Matka jatkui ja yksi parhaista esimerkeistä australialaisten elämänasenteesta tapahtui matkalla: kaverimme teki u-käännöksen suoraan toisen auton edestä, paikassa, jossa se ei ole sallittua. Sen sijaan, että vastaantuleva kuljettaja olisi kiroillut ja tööttäillyt, hän avasi ikkunan ja huusi : 'what are u doing mate, so cool!'. Siinä me istuimme suu auki, kun aussit alkoivat vaihtaa kuulumisiaan liikennevaloissa. Jos jotakin asiaa, niin tätä tulemme kaipaamaan Australiassa! Noh sitten asiaan.. Rockpoolsit olivat todella hieno ja rentouttava paikka. Ne sijaitsivat Currumbinissa. Tämä on oiva paikka pitää piknikkiä tai muuten vain istuskella kivillä ja rahoittua puron solistessa. Kävimme myös uimassa pienen putouksen alla, niin kaunista!




Toisen retkemme teimme bussilla kohti Currumbia. Täällä tarkoitus oli mennä testaamaan paddle boardingia Currumbin Creekille, jonka ohi olimme ajaneet lukuisia kertoja ja joka kerta sanoimme, että tuonne täytyy päästä! Aivan creekin vierestä sai vuokrattua lautoja edullisesti: 10 dollaria tunti. Meille osui täydellinen päivä, sillä ei olisi voinut olla mitään parempaa, kun meloa paddle boardilla bikinit päällä auringon porottaessa ihanasti selkään. Creek oli myös parempi paikka testata tätä, sillä siellä ei ollut aaltoja. Kävimme myös ihailemassa Currumbin rantaa, joka on ehkä Gold Coastin upein ranta ja yksi parhaista surffipaikoista. Surffareita olikin koko ranta täynnä. Vietimme tovin ihaillessa maisemia ja katsellen surffausta!






Burleight Headsiin menimme aivan ihanan aussiystävämme, italialaisen tytön sekä K:n kanssa. Jälleen kerran, mikä mieletön ranta! Vesi oli aivan matalaa ja kirkasta ja yhtäkkiä tosi syvää ja turkoosia. Vietimme aikaamme ottaen hyppykuvia rannalla.








Kaiken kaikkiaan Gold Coastista tuli kuin toinen kotimme. Tutustuimme ensimmäistä kertaa kunnolla paikallisiin ja opimme paljon maan tavoista ja kulttuurista. Tähän asti olimme hengailleet pääasiassa vain backpackereiden kanssa. Pelkästään tätä kirjoittaessa tulee jo haikea fiilis ja tippa linssiin... 


Aikamme Surfferissa oli elämämme parhaita viikkoja. Olemmekin aivan varmoja, että joku päivä palaamme vielä tänne ja menemme koputtamaan ihanan kämppiksemme ovea ja odottaen hänen reaktiotaan: "Oh my gaaaaaaaaaaaad, nooooo!"



Takaisin sivistyksen pariin: Tervetuloa Brisbaneen!

Cairns, Townsville, Hervey Bay pieniä kaupunkeja... Tai sitten Airlie, Rainbow, Noosa lomakyliä... Ihania, rentouttavia paikkoja täynnä paratiisimaisemia... Mutta koko aikanamme Australiassa ennen Brisbanea emme ole olleet juurikaan isommassa kaupungissa, jossa on kerrostaloja, ostoskeskuksia tai paljon ihmisiä... Voitte siis kenties kuvitella, miltä tuntuu tulla Fraser Islandin metsistä oikeaan kaupunkiin?! Olo oli kuin Tarzanilla kaupungissa. xD Katselimme ylöspäin korkeuksiin nousevia rakennuksia ja ihmettelimme vaatekauppoja. Hah! Brisbanehan ei siis ole oikeasti mitenkään suuri kaupunki, mutta aluksi se tuntui siltä, koska kontrasti edellisiin kaupunkeihin ja kyliin oli sen verran suuri! Vitsailimmekin saapuneemme vihdoin sivistyksen pariin... :D




Ensimmäinen ilta Brisbanessa oli mahtava. Valaistut rakennukset, pinkki casino, maailmanpyörä pimeässä joen varressa olivat upea näky. Seuraavana päivänä laguunilla hengailu oli ihanaa...






Tapasimme Brisbanessa suomalaisjätkän, jonka olimme tavanneet aikaisemmin Cairnsissa ja hänen kauttaan tutustuimme suomalaistyttöön, jonka kanssa meistä tuli samantien ylimmät ystävykset... Voi kun olisimme aavistaneetkaan, mitä tulemme yhdessä kokemaan tuon kahden viikon aikana Brisbanessa! :D Päällimmäisenä tulee mieleen ilta drag queen bingossa... Hah! Upea uusi harrastuksemme. 

Aluksi ihmettelimme, miksi Brisbanesta yleensä puhutaan sillä mielialalla, että sinne ei kannata mennä. Brisbane on viihtyisä kaupunki, jossa on paljon ruokapaikkoja ja kahviloita, lagoon ja botanical gardens... Brisbane olisi varmaan mukava kaupunki asua, jos siellä olisi töitä.. Yksi iso asia, mikä sieltä kuitenkin puuttui oli meri ja beach. Viikon jälkeen aloimmekin kaipaamaan meren rantaa ja luontoa. Brisbane onkin hyvä vierailun kohde 2-3 päiväksi, mutta loppujen lopuksi se on "vain kaupunki"... Kuten moni täällä sanoo, jos heiltä kyselee, millainen Brisbane on. Moni sanoo, että Brisbanessa on hyvä yöelämä, mutta itse emme sellaista kyllä valitettavasti löytäneet... Ilmeisesti Fortitude Valley on paikka, jonne mennä etsimään hyviä baareja... Mutta meillä ei kai ollut vain tuuria asian suhteen.






Silti meillä oli kyllä mahtavia hetkiä Brisbanessa! Kiitos mahtavien ihmisten! Asuimme koko ajan hostellissa nimeltä Somewhere to stay. Hostelli oli halvin hostelli ja siltä näyttikin. Joka tapauksessa tykkäsimme hostellista: se oli kotoisa, ihmiset tunsivat toisensa ja kaikki olivat isoa perhettä keskenään. Hassua! :)





Aikaamme kulutimme myös kirjastossa töitä etsien, mutta ei kuitenkaan tärpännyt... No okei.. Emme ehkä yrittäneet tarpeeksi... Aurinko oli jo tässä vaiheessa pehmentänyt päämme ja hauskaa tekemistä oli liikaa.

Hmm... Mitäs muuta Brisbanesta voi kirjoittaa...? Nyt kun miettii... Emme oikeastaan harrastaneet mitään erikoisempia aktiviteetteja siellä. Kai syy siihen, miksi olimme siellä niin pitkään kuin kaksi viikkoa oli lähinnä ihmiset, joiden kanssa tuli vietettyä päättömän hauskoja hetkiä. Kahden viikon jälkeen päätimme kuitenkin jatkaa Surffers Paradiseen, koska mittamme alkoi täyttyä ja muutkin reissaajat jatkoivat matkaansa. Jätimme haikeat jäähyväiset suomalaistytölle Brisbanessa ja suunnittelimme kuitenkin tapaavamme joulun alla Sydneyssä uudestaan! Can't wait for that! <3 

Surfferista meillä ei juuri ollut käsitystä etukäteen... Ei suunnitelmia siitä, kuinka kauan haluaisimme siellä olla... Ainoa tavoite oli tavata eräs suomalaistyttö, joka asuu siellä. 


torstai 28. marraskuuta 2013

Noosa ja Australian Zoo

Rainbow Beachin jälkeen matkamme jatkui Noosaan. Noosassa yövyimme kahden hengen huoneessa, koska saimme sen edullisesti sveitsiläispariskunnalta, joka oli varannut huoneen, mutta menikin sukulaisilleen yötä. Tutustuimme heihin Rainbow Beachin hostellissa. Selvisi, että kyseinen sveitsiläisjätkä on ollut vaihdossa Turun kauppakorkeakoulussa! Miten pieni maailma onkaan?!

Pienestä maailmasta puheen ollen... Meille on sattunut useampaan otteeseen hassuja kohtaamisia... Olemme muun muassa tavanneet Tampereen yliopistolla taloustieteitä opiskelleen tytön Townsvillessä; Brisbanen baarissa tapasimme virolaisen portsarin, jolla on ollut baari Hervannassa; suomalaistuttavamme Surfferissa tapasi baarissa aussin, jonka kaveri työskentelee Turun aussibaarissa.. Suomalaistuttavamme tiesi kyseisen henkilön Turusta. Tapasimme myös Surfferin baarissa aussin, jonka vanhemmat ovat Nivalasta, mistä meidän vanhempamme ovat kotoisin... Jätkä ei silti osannut sanoa suomeksi paljon muuta kuin: "hyvää huomenta", "kiitos" ja "poppaa". :D Yllättävän paljon olemme tavanneet muutenkin suomalaisia tai ihmisiä, jotka tuntevat suomalaisia... Outoa...

Mutta sitten takaisin Noosaan... Noosa on nätti, pieni lomakylä, joka koostuu eri alueista, kuten Noosa Heads ja Noosa Village. Noosa Headsissa on beach, Noosa National Park ja kauppoja... Meidän hostellimme oli Noosa Villagessa, joka oli mukavan rauhallinen alue, joskin vähän kauempana "keskustasta" eli Noosa Headsista. Hostellimme oli lähellä Noosa Riveriä, missä on mukava kajakoida tai vetää veneellä. Itse sai,me hostellissamme kajakoida ilmaiseksi.. Joten teimmekin melontaretken joella, mikä oli ihanaa! Erityisesti upeaa melomisessa oli se, että meloimme kunnes aurinko laski.. Näky oli upea... Harmiksemme meillä ei ollut kameraa mukana!!! Nejjjjj!!

Yhtenä päivänä Noosassa vierailimme Noosa National Parkissa. Luonnonpuistopolku alkaa beachin vierestä ja puistossa on useita reittejä, joita voi käydä kävelemässä. Osa reiteistä on metsäreittejä ja lisäksi on mahdollista kävellä rannikkoreittiä. Me valitsimme rannikkoreitin, joka olikin täynnä upeita maisemia! Tältä kävelyltä otimmekin paljon kuvia. Suosittelen tätä lämpimästi kaikille, jotka poikkeavat Noosassa.








Noosassa ollessamme kävimme päiväretken Australian Zoossa, joka on edesmenneen krokotiilimiehen, Steve Irvinin perustama eläintarha.



Eläintarhassa näimme VIIMEIN krokotiileja, kenguruita, koaloja, tasmanian tuholaisen, vombatin, käärmeitä ja monia muita otuksia. Kenguja/vallabeja sai käydä vapaasti syöttämässä ja silittämässä aitauksen sisällä. Intouduimmekin poseeraamaan kengujen kanssa oikein urakalla. Alla on satoa upeista taiteellisista otoksistamme. :D





Koalaa sai silittää ilmaiseksi. Koala tuoksui YLLÄTTÄEN eukalyptukselle. Kuvan ottaminen koala sylissä olisi ollut 25 dollaria, joten ajattelimme, että pelkkä silittely riittää meille. :) Silittelimme myös käärmettä ja alligaattoria. Hihi. Näimme eläintarhassa wildlifeshown, joka esitetään aamupäivästä. Showssa on pääasiassa lintuja ja krokotiilin ruokintaa. Zoossa on myös muita esityksiä päivän mittaan, joista näimme muun muassa krokotiilishown, jossa selitetään enemmän krokotiileista.




Vinkkinä muuten ihmisille, että lippu Zoohon on paljon halvempi, jos sinulla on näyttää jokin opiskelijakortin/todistuksen kaltainen.. Vaikka kyseessä olisi suomalainen/vanhentunut kortti, alennuksen luultavasti saa, koska Australiassa alennus annetaan aika kevyesti millä tahansa kortilla. Tämä opiskelija-alennus systeemi toimii myös useita muita retkiä ostettaessa, joten ota Suomesta mukaan opiskelijakortti, vaikka se olisi lukiolaiskortti tai vanhentunut opiskelijakortti!!